Είδη πτυχιακών εργασιών | Οργάνωση της δομή της εργασίας | Συγγραφή του τελικού κειμένου
Είδη πτυχιακών εργασιών
Η διπλωματική-πτυχιακή σου εργασία πραγματεύεται μια πρωτότυπη επιστημονική μελέτη ή έρευνα η οποία βασίζεται σε μεθοδική, συστηματική και επιστημονική προσέγγιση. Την οποία θα την επιλέξεις σε συνεργασία με τον καθηγητή σου. Πρόκειται για μια εργασία μεγάλης έκτασης, σαφώς μεγαλύτερης από τις εργασίες που εκπονούνται στα πλαίσια μαθημάτων ή σεμιναρίων.
Καθότι το επιστημονικό κείμενο της χαρακτηρίζεται ως προς τη γλώσσα και το ύφος από λιτότητα, ακρίβεια και σαφήνεια. Έχει συγκεκριμένη μορφοποίηση και μπορεί να είναι Βιβλιογραφική (δηλαδή έχει ξεκάθαρο σκοπό και ερευνητικά ερωτήματα, να χρησιμοποιεί μεγάλο αριθμό πηγών και να καταλήγει σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα), Ερευνητική (εδώ περιλαμβάνονται οι συγκριτικές έρευνες, οι δημοσκοπήσεις, οι έρευνες αγοράς κ.ά, με ποιοτική ή ποσοτική προσέγγιση). Σε κάθε περίπτωση απαιτείται η ανάλογη έρευνα, ανεξαρτήτως αν αυτή θα είναι δευτερογενής ή πρωτογενής.
Για να ολοκληρωθεί η πτυχιακή σου εργασία χρειάζεται να διατρέξεις τα εξής σημαντικά στάδια:
Καθορισμός του θέματος:
Το θέμα της πτυχιακής εργασίας θα πρέπει να είναι πρωτότυπο, καινοτόμο και να μπορεί να στηριχθεί από διαθέσιμες πηγές και διαθέσιμα πεδία έρευνας. Να συναρτάται με το αντικείμενό σου και το περιεχόμενο σπουδών του τμήματός σου, καθώς και να εναρμονίζεται με τις τρέχουσες ερευνητικές τάσεις, τις επιστημονικές εξελίξεις και τις εκάστοτε κοινωνικοοικονομικές ανάγκες σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Προτού ξεκινήσεις να επεξεργάζεσαι το θέμα σου είναι σημαντικό να καθορίσεις το αντικείμενο και τα εργαλεία διερεύνησης του.
Οργάνωση της δομή της εργασίας:
Το να οργανώσεις το περιεχόμενο της εργασίας σου θα σε βοηθήσει στην ολοκλήρωσή της.
Βιβλιογραφική έρευνα (literature review):
Ουσιαστικά, στο σημείο αυτό ερευνάς και περισυλλέγεις τα καθορισμένα από το αντικείμενο μελέτης στοιχεία και τα εργαλεία διερεύνησής του. Οι πηγές χαρακτηρίζονται σε πρωτογενείς, δηλαδή βιβλία, δημοσιεύσεις, εργασίες στην πρωτότυπή τους έκδοση και δευτερογενείς, δηλαδή, επεξεργασμένα πρωτογενή στοιχεία, όπως για παράδειγμα μια μετάφραση.
Δημιουργία πλάνου εργασίας:
Η διαμόρφωση του τελικού διαγράμματος της εργασίας σου, θα πρέπει να τηρηθεί όσο το δυνατόν πιστότερα, έστω και αν μετέπειτα γίνουν διαφοροποιήσεις.
Διεξαγωγή της έρευνα σου:
Αφού συλλεχθούν όλες οι πληροφορίες, οδηγείσαι στο πρακτικό μέρος, δηλαδή στη διεξαγωγή της έρευνας. Αυτή ολοκληρώνεται με την στατιστική ανάλυση.
Συγγραφή του τελικού κειμένου:
Έχεις φτάσει στη τελική φάση της εργασίας, που είναι η σύνταξη του κειμένου. Το περιεχόμενό του πρέπει να είναι κατανοητό στους αναγνώστες και να τηρεί διεθνώς καθιερωμένους κανόνες και τύπους σύνταξης επιστημονικών κειμένων. Είθισται το κείμενο και τα σχεδιαγράμματα να γράφεται με Times New Roman ή Arial, με μέγεθος γραμματοσειράς 12 και 1,5 διάστιχο με 0,5 cm στην αρχή της κάθε παραγράφου.
Παράθεση βιβλιογραφίας, περιεχομένων, παραρτημάτων και ευχαριστιών:
Αφού ολοκληρώσεις την εργασία σου, τοποθετείς στην αρχή τις ευχαριστίες (προαιρετικά) και τα περιεχόμενα. Στο τέλος παραθέτεις τη βιβλιογραφία και τα παραρτήματα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να προσέξεις να έχει συγκεκριμένη και τυποποιημένη μορφή και να υπάρχει παράλληλα και μέσα στο κείμενο μέσω παραπομπών.
Comments