Ως προς την σχεδίαση | Ως προς την παρουσίαση
Έφτασε η ώρα να παρουσιάσεις την εργασία σου ενώπιον κοινού και να βαθμολογηθεί από την τριμελή επιτροπή των καθηγητών του τμήματος που φοιτάς. Η παρουσίαση πραγματοποιείται με ηλεκτρονικό υπολογιστή και βιντεοπροβολέα, σε περιβάλλον Windows και με το πρόγραμμα παρουσιάσεων Microsoft PowerPoint (αρχεία με καταλήξεις .ppt ή.pptx). Καθότι, στη βαθμολόγηση της πτυχιακής εργασίας συνεκτιμάται και η παρουσίαση, είναι σημαντικό, να αποφύγεις κάποια βασικά λάθη που συχνά κάνουν πολλοί φοιτητές:
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΣΧΕΔΙΑΣΗ
H μεγάλη έκταση στις διαφάνειες
Η παρουσίαση δεν προορίζεται να διαβαστεί από τον ομιλητή. Βοηθάει το κοινό να παρακολουθήσει, αλλά δεν αποτελεί το κείμενο της ομιλίας. Προσφέρει εποπτικό υλικό και παρουσιάζει τα βασικά σημεία. Δεν είσαι καν υποχρεωμένος να αναφερθείς σε όλα τα σημεία της διαφάνειας. Μπορείς να σχολιάσεις τα σημεία που σε ενδιαφέρουν, να αναφέρεις μέρος των υπολοίπων και να αφήσεις στο κοινό να διαβάσει τις λεπτομέρειες.
Για τον λόγο αυτόν:
Απόφυγε να γράφεις ολόκληρες παραγράφους. Οι διαφάνειες πρέπει να είναι όσο πιο απλές γίνεται. Χρησιμοποίησε, λοιπόν, τη μεγαλύτερη δυνατή γραμματοσειρά, ώστε να καλυφθεί όλη η διαφάνεια (αφήνοντας βέβαια περιθώρια). Παίξε με την απόσταση μεταξύ γραμμών και παραγράφων, ώστε να πετύχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα (μπορείς να χρησιμοποιήσεις και την αυτόματη προσαρμογή).
Φρόντιζε να περιέχονται σε αυτές μόνο κάποιες προτάσεις ή ονομαστικά στοιχεία, ώστε να θυμίζουν σε σένα το τι πρέπει να αναφέρεις (θα σε βοηθήσει εδώ η χρήση bullets). Μην μπαίνεις σε λεπτομέρειες, πες τις προφορικά.
Απόφυγε την αντιγραφή και επικόλληση μεγάλων κομματιών κειμένου από την ίδια την εργασία. Μια παρουσίαση έχει τελείως διαφορετικό ύφος. Όταν οι διαφάνειες έχουν μεγάλη έκταση, το κοινό αφιερώνει πολύ χρόνο στην ανάγνωσή τους και δε σε παρακολουθεί. Να θυμάσαι ότι ο χρόνος της παρουσίασης δεν πρέπει να ξεπερνά τα 10 λεπτά!
Δεν χρειάζεται να συμπεριλάβεις τη βιβλιογραφία σου στην παρουσίαση.
Λάθη στη μορφοποίηση των διαφανειών
Συνήθως τα κύρια βασικά λάθη παρουσίασης γίνονται στη μορφοποίηση των διαφανειών. Πολλοί φοιτητές πέφτουν στην παγίδα του εντυπωσιασμού και κάνουν υπερχρήση των εργαλείων που διαθέτει το PowerPoint.
Είναι σημαντικό λοιπόν:
Να χρησιμοποιείς χρώμα κειμένου που να δημιουργεί την μέγιστη δυνατή αντίθεση με το φόντο της διαφάνειας. Προτείνεται σκούρο φόντο με άσπρα γράμματα ή ανοιχτό φόντο με σκούρα γράμματα.
Να μην χρησιμοποιείς φόντο με πολύπλοκα γραφικά που μπορεί να συσκοτίζουν το κείμενο και κουράζουν το μάτι
Να αποφεύγεις τα πολλά εφέ κίνησης. Μια λιτή παρουσίαση ταιριάζει καλύτερα σε μια επιστημονική εργασία.
Να αποφεύγεις και τα μικρά γράμματα. Το κοινό είναι μακριά και δεν μπορεί να τα διαβάσει.
Να αφήνεις περιφερειακά ένα περιθώριο. Μην ξεκινάς και μην τελειώνεις στις άκρες της διαφάνειας.
Να μην χρησιμοποιείς τελείες στο τέλος, παρά μόνον όταν υπάρχει δεύτερη πρόταση στο ίδιο bullet.
Να στοιχίζεις τις επικεφαλίδες αριστερά ή στο κέντρο και τις παραγράφους αριστερά. Η πλήρης στοίχιση δημιουργεί μερικές φορές μεγάλα αντιαισθητικά κενά.
Χρειάζεται, τέλος, να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή στα διαγράμματα και τους πίνακες. Σαφώς, είναι καλύτερο να παρουσιάζεις τα αποτελέσματά σου με αυτή τη μορφή (αν κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατόν, χρησιμοποίησε bullets).
Ωστόσο, θα πρέπει:
Τα διαγράμματα και οι πίνακες να είναι κατανοητοί, απλοί, ευκρινείς και μη συνωστισμένοι.
Να αποφεύγεις τους αριθμούς μέσα σε κείμενο, γιατί είναι δύσκολο στο ακροατήριο να τους παρακολουθήσει.
Τα διαγράμματα και οι πίνακες να είναι ορατά ακόμα και από τα τελευταία καθίσματα (χρησιμοποίησε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη γραμματοσειρά).
Να επιλέγεις πίνακες και διαγράμματα που να συγκρίνουν στοιχεία μεταξύ τους και που θα υποστηρίζουν τα συμπεράσματά σου.
Να μην παρουσιάζεις πολλά στοιχεία στον ίδιο πίνακα ή διάγραμμα. Θα γίνει δύσκολα κατανοητός από το κοινό. Καλύτερα να παρουσιάσεις τα αποτελέσματα σε 2 πίνακες ή διαγράμματα.
ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ Δεν υπάρχει οπτική επαφή με το κοινό. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει οπτική επαφή με το κοινό καθώς μιλάς και να μην διαβάζεις απλώς τις διαφάνειες μέσα από το PowerPoint. Προσπάθησε να μη γυρνάς τη πλάτη σε όσους σε παρακολουθούν και να μιλάς καθαρά και ήρεμα. Η μη προσεγμένη γλώσσα του σώματος Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης να προσέχεις πως χρησιμοποιείς τη γλώσσα του σώματος. Απόφυγε τις αγχωμένες και απότομες κινήσεις. Αντιθέτως, κάνε ελαφριές κινήσεις με τα χέρια, αφού είναι αποδεδειγμένο πως κάτι τέτοιο δίνει ισχύ στα λεγόμενα σου.
Comments